Apple Watch Test

Apple Watch, klockan som kom i rätt tid

När jag till sist fick testa en Apple Watch blev jag sjuk. Jag glömde klockan på armen. Men den glömde inte mig. 

Apples klocka har inte börjat säljas i Sverige än. Men den fungerar med svenska som språk och många svenskar har köpt den utomlands.

Jag fick låna den en vecka av en arbetskamrat. Jag hade läst massor av recensioner och talat med folk som har en. Det var svårt att dra några slutsatser. En som älskar klockor och Appleprylar tyckte ändå inte denna var värd sitt pris. En som inte är någon uttalad vän av Apple skulle inte vilja vara utan sin. En skulle sälja sin för att den var ful. En tyckte den var svår att lära sig. En tyckte den var intuitiv.

Det de flesta hade gemensamt var konstaterandet att telefonen kunde allt oftare stanna i fickan. Jag testade Sonys smarta klocka för ett tag sen och slutade ta upp mobilen. Det kändes bra.

Jag har annars inte haft klocka på armen sen jag började med mobiltelefon. Den sista klockan jag hade var en Swatch och den valde jag bara för utseendets skull. Jag hade flera Swatchklockor med olika design.

Apples klocka går förstås att byta både armband och urtavla på. Det går att få ett utseende man gillar. Jag tycker inte själva klockan är snygg.

Jag har bara lånat den jag testar, men skulle jag köpa en är det just den här modellen, den mindre sportmodellen, och med ett grönt armband till.

För att para ihop klocka och mobil ska man skanna en kod på urtavlan med mobilkameran. Jag försöker först lägga klockan på mobilen i stället och tänker att det här börjar ju inte så bra. Jag har läst andra som recenserat klaga på att klockan har en hög inlärningströskel. Jag kom inte ens förbi parningen innan jag gjorde fel.

Jag installerar alla appar jag har med stöd för klockan och gör ett snabbt val vilka jag vill se pushnotiser från. Det är pushnotiserna som är grejen. Vilken information som levereras i klockan är det som avgör hur stor nytta jag kommer att ha av den.

Jag säger ja till ett hälsoprogram som ska påminna mig om jag sitter still för mycket.

Detta får jag sedan ångra när jag ligger i sjuksängen och blir väckt av en knackning från klockan som tycker att jag har stått för lite.

Just då gillar jag den inte så mycket.

Inlärningströskeln märkte jag aldrig. Jag tryckte och vred för att se hur det fungerade. Det var inte särskilt krångligt. Säkert finns massor av saker att göra som jag aldrig upptäckte, men det finns hjälpfilmer som visar allt i detalj om det är något särskilt man vill göra.

Jag googlade för att ta reda på hur jag skulle göra en skärmdump, en bild av det som syns på skärmen. Det var ungefär samma handgrepp som på en iphone. När jag gjort det hamnar bilden automatiskt i mobilens kameraalbum.

En av de bästa sakerna med Apple Watch är Siri. Hon finns där, i klockan, och lyssnar.

Ja, jag vet att Google också har röstigenkänning. Jag har haft nytta av den i sökningar.  Men Siri är mycket trevligare. Hon förstår svenska bra. Siri är till mer verklig nytta i vardagen. Googles röstsök är säkert bättre på att ”hitta pizza nära mig”. Men jag vet var pizzeriorna ligger.

En annan bra sak är röstsamtal. Lite otippat, jag ringer nästan inga röstsamtal. Men när jag nu gör det så blir det enkelt. Min handsfree sitter på armen. Ett tryck på knappen och så ”Ring hem”.

Jag såg den kommande versionen av klockans firmware demonstreras på Apples utvecklarkonferens. Det jag försökte göra nu men inte lyckades med, att få ett eget foto som urtavla, kommer att gå lätt i höst, när väl klockan rimligen börjat säljas i Sverige. (Tillägg: datumet för svenska säljstarten är 17 juli)

Klockan kommer också att bli mer självständig i förhållande till mobilen. Kunna skicka ljud direkt till en högtalare, till exempel.

Jag tycker Apple har lyckats med att göra klockan användarvänlig nog. Även en lite nördig grej som att använda klockan som fjärrutlösare till mobilkameran var enkelt. Ingen tröskel alls, bara att göra.

Jag blev sjuk och gjorde inte så mycket nördgrejer som jag skulle önskat. Som att gå ett spår i skogen och navigera med klockan.

Jag glömde klockan på armen. Men den glömde inte mig. Den gav mig nyheter och viktig info, som när någon gillat mina instagrambilder.

Jag vet inte om jag kommer att köpa en Apple Watch när de kommer hit. Det är ändå ett antal tusenlappar för ännu en pryl som ska laddas och hållas reda på. Men ska jag köpa någon smart klocka så blir det denna. Den bara satt där på armen och försökte hjälpa till, även om jag var sjuk, trött och trög under testveckan.

Kanske var det för att jag inte gjorde så mycket, mest passivt tog emot information i klockan, som batteriet alltid hade mycket kraft kvar i slutet av dagen. Detta, att batteriet måste laddas varje dygn, var en av de saker jag såg som en stor nackdel innan jag provade. Nu vet jag inte. Magnetladdaren var smidig, den kan ju placeras vid sängen.

Den andra grejen som gjorde att jag tidigare lutade mer mot en Pebble, klockan med e-pappersskärm, var att skärmen inte är på hela tiden. Men jag vande mig ganska snabbt vid att göra den lite överdrivna vridning av handleden som krävs för att skärmen ska tändas. Inte helt naturligt, men nästan.

Inte full pott på grund av den korta batteritiden och det lite klumpiga utseendet.

Jag kollar på dagens Swatchklockor för att se om där finns något snyggare. Kanske. Eller kanske inte. Deras nuvarande touchklocka ser helt gräslig ut.

Men om det bara var tiden som var viktig har de  självuppdragande mekaniska klockor som aldrig behöver laddas och är snygga (det här är baksidan där urverket syns).

Swatch ska komma med halvsmarta klockor i höst med nfc som kan användas för betalningar och bluetooth som gör att klockan kan visa info från mobilen.

Men ska jag ha en pryl på armen får den hellre vara helsmart. Att kunna prata i klockan och se snygga instagrambilder på armen är inte nödvändigt. Men, faktiskt, praktiskt.

Hittills har de smarta klockorna varit mer gadgets än vardagsprylar. Men vårt behov av att se instagrambilder och ha koll på kompisarna har ökat. Vårt beroende av att plocka med mobilerna har blivit pinsamt stort. Nu har Apple gjort en klocka som inte är perfekt, men tillräckligt lättanvänd för att verkligen bli använd. Jag tror att den kom precis i rätt tid, just när vi inser att vi behöver den.

Lämna ett svar