iPhone vill veta min blodgrupp

iPhone vill veta blodgrupp

Apple vill att jag ska fylla i min blodgrupp. Jag har ingen aning. Men jag kan diktera ett mejl som blir nästan rätt.

Nya iphonesystemet kom igår. Till skillnad från förra gången syns ingen större skillnad på ytan. Ikonerna och färgerna är sig lika.

Den förändring jag såg mest framemot – möjligheten att använda tangentbord från tredjepartatillverkare – är ännu inte så användbar eftersom det inte finns några sådana som har stöd för svenska.
Swype lovar att det ska komma stöd för flera språk och jag har sett att de har svenskt tangentbord på Samsungs androidmobiler. Men när det kommer säger de inte.
Möjligheten att förutsäga ord finns inte med i Apples svenska tangentbord. Jag testar det på engelska och det verkar lättare att använda än de motsvarande jag provat på android.

Tillägg: Jag fick tips i kommentarerna om Fleksy, som är ett tangentbord med många finesser som finns på svenska. Det verkar smart och kostade bara sju kronor. Du skriver på vanligt sätt, du drar inte, men du får ordförslag och appen lär sig vad du brukar skriva.

Det går däremot att diktera på svenska, till exempel när jag skriver mejl. Detta har jag provat förut med Dragon dictation. Det fungerar bättre än man först tror. Med lite träning så kanske man gör det spontant.

Hälsoappen har jag inte hunnit utforska än, jag fastnade på blodgruppen som jag inte har koll på. Tror jag hade en sån där id-bricka av metall som barn, att hänga runt halsen vid katastrofer, där blodgruppen stod.
Nu får sjukvårdarna koppla in mig till ICloud istället för att se vilket blod jag ska ha.
Jag chansar på AB.

Apple har en lättläst och tydlig guide till nyheterna inbyggd i systemet. Det är sådant som skiljer dem från androidtillverkarna. Man blir väl omhändertagen.

Har du inte uppgraderat än så gör det när du har gott om tid. Mobilen ska ha ledig plats i minnet, 3 GB minst, och vara uppkopplad med wifi och ansluten till laddaren. Det går också att uppdatera via Itunes i dator om du inte har wifi.

Du hittar det nya i Inställningar/Allmänt/Programuppdatering

Bland appar som blir bättre med iOS8 märks 1Password, som kommer att låta dig som har iphone med fingeravtryckssensor logga in med fingret på olika ställen med lösenord.
Den appen är dessutom gratis just nu.
Det är alltså en app som håller reda på lösenord, koder, kreditkortsnummer med mera.

Be the first to comment

Leave a Reply