Köp kaffe med mobilen

köp kaffe med mobilen

Det blir allt fler tillfällen att betala med mobilen. Att kunna köpa en kopp kaffe utan att ha med plastkort eller pengar är praktiskt.
Att ha mobilen som plånbok har varit på gång länge och det finns flera system och appar för det. Många androidmobiler har stöd för NFC, near field communications, där ett litet chip i mobilen ska hållas mot en avläsare, som vi gör när vi håller upp Västtrafikkortet på vagnen. Men eftersom inte iphone haft NFC har androidägarna inte fått många möjligheter att betala med NFC. I stället har det varit olika varianter av streckkoder som dominerat. Jag har köpt hemelektronik genom att scanna en QR-kod på en webbsida, men inte riktigt fattat fördelen. Den sortens inköp gör jag för sällan, det blir ingen vana.
När det gäller fika går det lättare. När cafékedjan Espressohouse lade in sitt kundkort i mobilen och lockade med en gratis latte var vi många som laddade ned appen och lärde oss sticka in mobilen under avläsningsapparaten för att betala.
Det är kanske inte enklare än att dra fram kortet, men jag slipper ha med kortet.
Om NFC blir standard blir det en annan sorts apparat och app. Men det kommer att ta tid innan det blir en gemensam standard, om det alls blir det. Enligt sajten Cult of Mac kommer Apple under minst ett år att endast tillåta betalningar med NFC tillsammans med Apple Pay. Och Apple Pay kommer till en början inte till Sverige.
Izettle och Silent Order, två svenska företag som gör mobila betalningslösningar, har redan börjat anpassa sina tjänster till Apple Pay. Men kommer jag att anpassa mig? Nu när jag vant mig vid mitt kaffekort.

Be the first to comment

Leave a Reply