Nästa Fairphone större och dyrare

Fairphone, den schyssta mobilen, den som tillverkas av konfliktfria metaller och med bra villkor för arbetarna, har nu annonserat sin andra modell.  Den blir större och får mer minne än ettan, och blir också dyrare.

Första modellen hade 4,3 tums skärm. Nästa ska ha 5 tum. Första hade 16 GB minne, nästa ska ha 32. Första kostade 310 euro, andra kommer att kosta 525 euro.

Den som är intresserad kan anmäla intresse på Fairphone.com och få ett mail när det går att förbeställa. De ska levereras i höst.

Jag har både testat och köpt första modellen. Jag har också reklamerat felet som blev på den jag köpte, där displayen blev helt randig. Det gick på garantin och blev reparerat utan diskussion. Men det tog sin tid, några veckor om jag minns rätt, och inkluderade att skicka ett rekommenderat brev till verkstaden i Nederländerna. Jag orkade aldrig kräva pengarna för frakten. De hade betalat den eftersom det var en garantireparation, det står i deras villkor, men de hade ingen rutin för att automatiskt betala ut fraktkostnaden.

Så fair blev bara sådär fair när det kom till kundsupport.

Men det fungerade och de har trots barnsjukdomar på första modellen lyckats överleva och göra en andra modell.

Dock blir den dyrare, förmodligen för att de måste ha pengar till sådant som support och garantireparationer.

Det finns ingen uppgift om vikten på andra modellen. Första modellen kändes tung i handen, den andra är större.

Fairphone är byggd så att den händiga ska kunna reparera den själv, vilket är en god och hållbar tanke men också gör mobilen klumpigare och tyngre.

Systemet i tvåan blir Android 5.1.

Be the first to comment

Leave a Reply