Rätt fodral räddar mobilen

Semester! Långa dagar på stranden, eller i båten, eller i leran på musikfestivalen. Mobilen är förstås med. Men överlever den sommaren? Chansen blir större om du har ett bra fodral.

Har du en ny mobil vill du inte att den ska gå sönder. Den är värd flera tusen kronor och kanske betalar du fortfarande av på den med en månadskostnad till operatören.

Normalt semesterliv innebär mer tid ute, nära vatten och sand, och fler tillfällen när vi tar upp mobilen för att fotografera.

Du behöver ett fodral som skyddar, men som inte är så klumpigt att mobilen blir svårhanterlig.

Fodral som är skräddarsydda till en viss mobilmodell är smidigare. Men när du byter mobil måste du byta fodral också.

Här är  tips på fodral som ger bra skydd:
 

Lifeproof Nüüd

Skyddar mot vatten, damm och stötar. Det här är fodralet för dig som vill kunna ha med mobilen på allt utan att användandet blir svårare. Du styr mobilen med fingrarna mot den vanliga skärmen, det är ingen plast framför. Skalet sluter tätt.

Lifeproof Nüüd för iphone kostar 799 kronor på Netonnet (och finns på andra ställen med).

Lifeproof FRE En annan modell från Lifeproof (syns även på bilden överst). Ett för Galaxy S4 kostar 500 kronor på Teknikmagasinet:Lifeproof Lifejacket

Om du är ute i båt – tänk på att det inte hjälper att du har vattentätt fodral om du tappar mobilen på djupt vatten.
Ska du båtsemestra kanske det är ett fodral som flyter som är grejen. Lifeproof har ett sådant som heter Lifejacket.
Det kostar cirka 400 kronor. Clas Ohlson säljer Lifejacket för iphone 5 för 239 kronor nu.


Krusell Sealabox

Ett billigare alternativ för dig som inte måste ha mobilen igång hela tiden men ändå vill kunna ringa eller kolla Facebook. Finns i olika storlekar och passar många mobiler.

Skalet är vatten- och dammtätt. Det är plast framför skärmen, men det går att använda mobilen med ringarna mot plasten.

Kostar 295 kronor på Dustin.se

Promate Snugband

Vattentätt sportfodral för dig som vill använda hörlurar med sladd när du springer i regn eller simmar.  Du ansluter mobilen till en sladd i fodralet och sedan hörlurarna till fodralet. Går att bära på armen eller hänga runt halsen.
Vattentäta lurar följer med. 269 kronor hos iphonebutiken.se

Du kan hitta billigare fodral som skyddar mot stänk och damm  i sportaffärer och hemelektronikaffärer. Det blir inte helt vattentätt men är bättre än inget.

Var försiktig

Om du inte vill använda fodral kan du ändå minska risken att förstöra mobilen om du tänker dig för. Lägg inte mobilen i badkassen tillsammans med sandig bikini och våt handduk. Lämna den inte i en varm bil eller i stark sol.
Lägg inte mobilen på bordet på uteserveringen med risk att få den stulen eller nedspilld.

Om du tappar mobilen i vattnet – försök inte stänga av eller starta den eller ladda den. Ta ut sim-kortet och om det går även batteriet. Torka av den.

Är det en ny mobil kan det löna sig att lämna in den på en verkstad, annars kan du hoppas att vattnet inte hunnit tränga in och försöka torka den själv.

Kontakterna kan du försöka torka med en bomullstops.

Värm inte upp mobilen med fön eller i ugnen. Om du har sparat påsar med silica-gel (brukar följa med olika produkter för att skydda mot fukt) kan du lägga dem tillsammans med mobilen i en plastpåse, trycka ut luften och försluta. Låt den ligga så en dag.

Ris brukar rekommenderas, men att mobilen blir kladdig av ris är inte heller bra. Vill du ändå prova så lägg ris eller mobil i något som skyddar men släpper igenom fukt, typ kaffefilter, så inte riset får direktkontakt med mobilen.

Med ett bra fodral slipper du hamna i den här paniken. Visst, de fodral som är bra kostar ett antal hundralappar. Men vad tror du verkstan tar? Och hur kul är det att springa runt och leta efter Silica-gel på semestern?

Be the first to comment

Leave a Reply